| Moskvich Liiga foorum —› VÕISTLUSED —› SU klass |
| << . 1 . 2 . 3 . >> |
| Postitaja | Tekst |
|
|
Postitatud: 5.02.2010 10:49:54 Argo kukkus nönna välja et läks emotsiooniks see teema,punkte ju peaks saama võttes Haiba eest ära ja kõik okei,selle karika pärast sihuke jaur üllesse võtta on küll absurd .Eks me ju olemegi nagu väiksed lapsed aga mängime SUURTE autodega . |
|
|
Postitatud: 5.02.2010 11:02:42 Praegu on selline olukord,et kui me hakkame takkajärgi muutma kalendrit jms.on see järjekordne jama ja seda klassi värki oleks pidanud ülesse tõstatama enne esimest võistlust,me istusime koos(JUHATUS)ja siis oli juba teada kõigil meil et on kahes sarjas sihukene klass,olin seda juhatuse liikmetega ka ennemalt arutanud ja siis ei oldud selle vastu,oleks siis pidanud muutma aga mitte siis kui hooaeg on juba käimas olgugi et üks võistlus aga ikkagi.Poolel teel hobuseid ei vahetata.Sedasi me kaotamegi usalduse Liiga vastu,mitte ei hoia seda elus,see on minu arvamus. |
|
|
Postitatud: 5.02.2010 11:04:19 · Muudetud: joelii Rahu mõttes... |
|
|
Postitatud: 5.02.2010 11:06:18 Ega jah...lapsemeelsus pole samas alati paha...samas võin ma öelda juba ette, et ma kavatsen Käina võistlusel teha ML klassi kõrvale SU klassi. Samas kas mu idee oleks vett pidav...SU klassis saaks ju võistelda nats rohkem timmitud mosse ja siksiga. Rahvasprindi reeglid ju lubavad autot natuke rohkem regullida, kui seda võimaldavad ML reeglid. Samas saaks siis seal sõita ka kruusakate ja slick rehvidega. Mis arvad? See klass oleks minu silmis päris reaalne sedasi!?! |
|
|
Postitatud: 5.02.2010 11:09:42 oot oot Kalle...olin ka mina seal koosolekul ja sa võid mind mätta taguda, kui seal sellest klassist rääkisid! |
|
|
Postitatud: 5.02.2010 12:33:22 krt... sai isegi seal koosolekul käidud ja ei mäleta küll, et sellest oleks mingit juttu olnud, et panete mosse ja SU klassi kokku. Omast arust olin ju täiesti kaine ka siis... nii et mälulünkasid ei tohiks olla!! Jutt oli küll SU klassist ja, et seda on teil plaan teha ... aga muust juttu polnud. Kalle mis moodi seda siis tõlgendada, et te ei tee seda kellegi teise arvelt. Kui kõik muud klassid on jäänud samaks ja neile pole midagi külge poogitud või ümber nimetatud. Aga ML klass on lausa ära kaotatud, või siis ümber nimetatud ja teised margid veel sinna külge poogitud. Miks mitte liita neid 2wd-a klassi. Seal ju puuduvad rehvi ja muud piirangud!!! Või siis peaks ka mossed tasuta peale laskma ... ka need masinad on juba kaduv nähtus, võrreldes numbreid aastast aastasse. |
|
|
Postitatud: 5.02.2010 13:09:04 · Muudetud: Kritisaator Väikevend, ma rääkisin eile pea 45 minti väga küsijate SU-klassi omadega (peale isand Sooperiga pikemat jutuajamist ), oli selline "ralliteoretiseerimise" päev. Ma julgen suhteliselt 99,9% kindlusega väita, et rahvasporti lisanduks KOHE päris arvestatav hulk justnimelt SU-tehnikat, kui see EALi idioodikamp ome veel idiootsemate mõtetega asja juurest minema lüüakse. EAL võiks aru saada, et nad on kaotanud igasuguse respekti mõtlevate autofännide silmis. Tipnes see sopajoodiku maseratiralliga...
Mis on esimene asi, mida vähemalt SU-klassi puhul karjuvalt vajatakse: võistlushetkel autos poltpuur, mida tõesti tavapäeval autos ei oleks, seega keevispuur oleks keelatud. Isegi 4-punkti turvakaarest piisaks, et vana tainas otsejoones pähe ei vajuks ja külgsuunas mingitki lisatugevust annaks kasvõi külg ees hooga valli sõites. Rahvaspordis ei tohigi arvestada puusse sattumisega aga jääraja/krossiraja kõva vall on oht. Korvtoolid ja traksid, ilma homologeeringuta aga toimivad. Sama asi - kui tahad niisama ka "linnapeal laiamas" käia, paned tavatooli ja kasutad 3-punkti originaalvööd. Siis veel stiilsus koos mõistlike väliste ümberehitustega, mis ei pea tähendama mootori ja veermiku raju tegemist. MosseLiiga piirangud on just parajad. PS: tegijatel meestel on plaanides ka SU-klassi B-rühma replica Tauria baasil, Eestisse olevat tulnud 2 NAMI't. Ikkagi mingit pidi Muhu järeltulija... Ja minul juba mõned ajad mõtteis maratonrallide austajana ristata Niva (tegelikult pika teljevahega VIS) alus Samara kuudiga ja teha Vaaraode ralli võitja ja Dakaril ülihästi esinenud auto replica. Tegu siis Samara T3 välimuse replicaga, millega sõitnud sellised nimed: Jacky Ickx, Didier Auriol, Patrick Tambay jne. Tegelikult on mul vaja rajategemise autot, et endal oleks ka lõbus
Ühesõnaga peaks jätma ukse lahti ka igasugustele "hulludele mõtetele", mitte nagu praegu on asi ikka väga lollakaks aetud. See, et praegune rahvasport on täiesti arutu hinnaga mittemillegi eest, on üks asi ja teine, et seda ei saa teha tõeliste hobiautodega. "Ilge jama", mees pani hobiautole plokkdiffri... T3 video. |
|
|
Postitatud: 5.02.2010 13:40:46 Lõpetan selle teema omaltpoolt sedasi et,nagu on mujalgi varem selgunud,et kui sul ei ole mingist jutuajamisest salvestust,siis hiljem räägitakse oma versioon ja seoses sellega on SU klassi ümber arutamine antud sarjades muutunud minule mitte meelejärgi olevaks.Üldjuhendid said ära saadetud eelmisel aastal oktoobri kuus ja on tevitatud ja selgelt räägitud et tuleb ainult SU klass Läänemaa MV ja Hepa Cup sarjades,eraldi ML ei tule siis oldi nõus ja nüüd ei olda,siis andke andeks tuleb korralikult kuulata ja mitte hiljem rapsida.Juhendid ei ole mingi paberirämps et kui kellelegi ei meeldi siis muuda,miks te ei vingu ja ei nõua et EAL omi asju muudab,sellepärast et te teate mis vastuse saate ja siis teritatakse hambaid teiste korraldajate peal.Asume aga usinasti kõri närima jõudu tööle. |
|
|
Postitatud: 5.02.2010 19:14:35 No Kalle ..... olen kõigi seal koosolekul viibijatega rääkinud sellel teemal ja keegi ei tea sellest jutust midagi, et kavatsed liita mosse klassi SU-ga, jutt oli SU- klassist ja et te kavatsete seda teha, aga mitte millestki muust. Ka EAL-iga olen rääkinud ja nemadki laidavad maha selle mõtte, et liita mingisugune SU klass mossedega, milles sõidavad teab mis autod, ükstaskõik milliste rehvide ja mootoriga. Kõpus arutame seda asja, kõigi mossemeestega (kes kohal on) ja vaatame mis otsuse teeme. Minu ettepanek on see, et kui võistlus on praegu mosseliiga etapina kirjas ja puudub mosse klass, siis see võistlus ML kalendrist eemaldada ja panna selle asemel mingi muu võistlus kus on ML klass olemas. |
|
|
Postitatud: 5.02.2010 22:26:21 · Muudetud: Neeme Kritisaator kirjutas: Mis on esimene asi, mida vähemalt SU-klassi puhul karjuvalt vajatakse: võistlushetkel autos poltpuur, mida tõesti tavapäeval autos ei oleks, seega keevispuur oleks keelatud. Isegi 4-punkti turvakaarest piisaks, et vana tainas otsejoones pähe ei vajuks ja külgsuunas mingitki lisatugevust annaks kasvõi külg ees hooga valli sõites. Rahvaspordis ei tohigi arvestada puusse sattumisega aga jääraja/krossiraja kõva vall on oht. Nagu siin mõned ajad tagasi RSK suur esindaja väitis, siis kõik katsed on tulevikus taolised, kus ei ole mingit ohtu ei inimestele ja ka masinatele. Kritisaator kirjutas: PS: tegijatel meestel on plaanides ka SU-klassi B-rühma replica Tauria baasil Leidsin just paar kuud tagasi üles selle "Tehnika ja Tootmine" ajakirja, kus oli sellest masinast juttu. Mingi läbilõige oli ka seal toodud. Kritisaator kirjutas: Tegu siis Samara T3 välimuse replicaga Nojah, palju seal seda Samarat oli. Puha Prantsuse diileri Poch'i poolt tehtud Porschega, millel Samara putka moodi asjandus peale klopsitud. Aga nüüd selle SU teemadel. Kui kõik NL autod ühte patta panna on ikka natuke kentsakas küll. Ehk Mosseliiga pookida kokku teiste sovieti autodega. See on umbes sama, kui teha Niva klass ja siis lükata hiljem sinna ka Evod ja Subaarikud. Aga et praegune nn juhatus taolise asja propageerimisega tegeleb... kas on tõesti siis Mosseliigat vaja? pange pillid kotti ja jätke Mossed Mosseklubile? Nagunii on praegune (pean jälle ütlema) nn. juhatus täielikult pooletoobine, kuna ma leidsin äriregistrist taolise asja, mis tõendab, et siin lehel toodud juhatus ja äriregistris olev juhatus on kaks täiesti erinevat asja. Äriregistri ajaloo väljatrükk: ************************ Ettevõtja: Mittetulundusühing SK Moskvich Liiga (80193585) Maakohtute registriosakondade keskandmebaasi väljatrükk seisuga 05.02.2010 kell 22:23 Mittetulundusühing SK Moskvich Liiga (registrikood 80193585) kohta on avatud: 1) mittetulundusühingu registrikaart Pärnu Maakohtu registriosakonnas, millele on tehtud kanded: 1. kanne kinnitatud 23.02.2004 (Esmakanne) 2. kanne kinnitatud 18.08.2009 (Muutmiskanne) Mittetulundusühingu registrikaardi kehtivad ja kehtetud andmed on: Teine veerg: a) nimi, b) asukoht 1. kanne a) Mittetulundusühing SK Moskvich Liiga 1. kanne b) Põhja 53 Kuressaare 93811 Kolmas veerg: juhatus, pankrotihaldur, likvideerija * 1. kanne Indrek Kelder juhatuse liige, elukoht Kuressaare, isikukood xxxxxxxxxxx 1. kanne Maidu Lempu juhatuse liige, elukoht Kuressaare, isikukood xxxxxxxxxxx 1. kanne Jüri Roost juhatuse liige, elukoht Tallinn, isikukood xxxxxxxxxxx 1. kanne Kristjan Sooper juhatuse liige, elukoht Tallinn, isikukood xxxxxxxxxxx 1. kanne Jaak Maaten juhatuse liige, elukoht Halliste vald, Viljandimaa, isikukood xxxxxxxxxxx (kehtetu alates kandest nr.2) 2. kanne Jaak Maaten ei ole juhatuse liige. (kehtetu alates kandest nr.2) * Juhatuse liige esindab mittetulundusühingut üksinda, kui registrisse ei ole kantud teisiti. Neljas veerg: õiguslik seisund 1. kanne Põhikiri on kinnitatud 11.02.2004 Viies veerg: b) märkused 2. kanne Kanne on tehtud registripidaja algatusel Äriseadustiku § 61 ja mittetulundusühingute seaduse § 82 alusel. 2. kanne Mittetulundusühingu alaliik on: tavaline mittetulundusühing Väljatrüki lõpp ********************* Kas keegi leidis mõne nn. praeguse juhatuse liikme siit? Laiskus? Hoolimatus? Maateni kohta on tehtud kanne alles 18.08.2009, kuigi ma käisin ta matustel 2004 aasta jõulude ajal. Teovõimetute inimestega pole mõtet asju ajada. Kuigi ma pean tunnistama, et Mosseklubiga on ka suhteliselt mädad lood - praegusel hetkel on päris mitmed juhatuse liikmed klubi hooletusse jätnud. Aga me tõuseme tuhast, sest meil on olemas asjalikke uusi vendi, kes tahavad asju ajada ja kes austavad Moskviche. Ma olen näinud, ja neid on veel juurde tulemas, selliseid isendeid, kus kõik poldid -mutrid on hoole ja armastusega paika pandud. Nende autode põhjaalused on tunduvalt korralikumad, kui pooltel tänavatel liiklevatel autodel küljeplekid. |
|
|
Postitatud: 6.02.2010 00:03:19 SU klass on ääretult tore lugu aga mitte jooksupealt tehtud nagu praegu.Kõigepealt võtab liiga vastu otsuse võrdsustada rehvid ja siis tulevad kutsumata külalised.Kalle ära saa arx´´st valesti aru,asi pole karikas vaid SPORDIS.Karika võib omale igaüks ise osta aga võistlemiseks peab olema kaasvõistleja.Keegi "Vanameister" ütles,et kui sa võitma ei lähe ei ole mõtet sõitma minna.Võrdsus võrdsuseks.Olles ise juhatuse liige kuidas sa saad võistlusjuhendist,ja juba oktoobri kuus ML i eraldi klassina välja jätta.Nüüd nimetad sa meid takkajärgi vingujateks.Olen ise olnud 5 e aasta jooksul vahest üsna lähedal karikale kuid siiani saamata.Sellepärast ei hakka ma veel autot vahetama ja teisi süüdistama.Kuna on plaanis sellel aastal ka üks rahvasprindi etapp Keilas teha tahaks olukorra muutustest osa saada.Äkki oleks tark kuidagi kokku saada ja asja arutada?See,et EAL iga ei õnnestunud kohtuda ei tähenda et me omavahel ei võiks kokku saada.Praegu on tore vaadata kuidas suudetakse väikse osavõtumaksuga võistlusi korraldada aga kas see jääb ka siis nii kui lumi ära sulab?Praegu meelitame rahva 0. iga kokku ja kevadel lajatame täiega?Äkki aitab uuendustest?Võrdsete rehvidega juba suurendasime liigatajate arvu ja tõime värsket verd juurde?PÄIKEST KÕIGILE.Kohtumiseni koerus,kui suudan otsustada millisesse klassi regada. |
|
|
Postitatud: 6.02.2010 09:28:22 Tere. Avaldan ka enda arvamust. Kõigepealt mõtlen minagi, et mossega Lada vastu on päris keeruline. Samas vaatasin 2009a rallisid ja tulemus oli päris üllatav. Parimad Ladad olid esiveolised ja ka nemad ei saanud mossedele vastu. Sprindis on tulemused tõenäoliselt võrdsemad või isegi vastupidi (oleneb kindlasti rajast). Ikkagi peaks olema eraldi klassid ML ja SU! SU klassis saaksid startida need mossed, mis ei vasta ML nõuetele (soovivad kasutada võistlusrehve, sport rooli, ei soovi ML makse maksta jne). Ühesõnaga need mossed vastaksid 2WD nõuetele. ML klassis stardivad need, kes on maksnud liiga maksu, hankinud õiged rehvid ja auto vastab ML nõuetele. Iga mosse mees saaks valida, kuidas oma auto ehitab. Kiltsi sprint 2009 - jah mul õnnestus see tõesti võita esiveolisega! Aga ausalt öeldes tekitas see SU võit minus vastakaid tundeid sellel võistlusel! Loomulikult oli mul hea meel minna karikale järgi, aga siiani ma mõtlen kumma üle oleks parem meel, kas võit sellel võistlusel SU klassis või kolmas koht 2WDa klassis Hondade vastu?! Sapakaid ja Volgasi arvan, et me ei näe SU klassis sõitmas! Mis puudutab Ladasid, siis rajapäevadel on sõitjaid piisavalt. Aga neid Lada mehi, kes tormaksid võidusõitma Hondade vastu, on ~15tk, sellest 3/4 on esiveolised. Usun, et SU klass äratab Ladameestel huvi asja vastu ja annab võimaluse sõita omasugustega. Minu nägemus on, et SU klassis kehtivad (ka mossedele) 2WD tehnilised tingimused. Isiklikult arvan, et esiveolised võiksid kuuluda sinna klassi, osavõtjate arvu tõstmiseks. Elu on näidanud, et väga harva olen olnud oma esiveolisega kõikidest mossedest kiirem. Kindlasti ei ole mina oma esiveolisega teravaim pliiats karbis, aga midagi ikka! Isegi kui ei arvata esiveolisi kunagi sinna klassi ei tee se mind isiklikult kurvaks. Sõidan 2WDa klassis edasi puhtast lõbust Hondade vastu kus on veel suurem ebavõrtsus autode vahel. Tegelikult on Hondade vastu sõites midagi positiivset ka - saab kohe peale sõitu asjad kokku pakkida ja koju minna, ei pea tulemusi ootama, et äkki saab karika. 2009 aasta Rahvarallid Koeru rahvaralli 1 Ott Nootre Hans Nootre AZLK 2140 SL 44:16,4 2 Ahto Moor Andres Lichtfeldt AZLK 2140 44:17,4 3 Tarmo Kikkatalo Urmas Reigo IZ 412 44:27,4 SU koht 9 Merilin Mäekivi Marek Mäekivi VAZ 2108 46:59,4 Kesk-Eesti rahvaralli 1 Taivo Sisas Klen Valting Lada Samara 17:03,2 2 Marko Eespakk Mart Bergmann AZLK 2140 17:38,0 3 Marko Kukukin Elimar Kibus IZ 412 17:38,4 Valga rahvaralli 1 Argo Kuutok Krister Aasa AZLK 2140 35:19,4 2 Marko Eespakk Mart Bergmann AZLK 2140 35:48,1 3 Tarmo Kikkatalo Urmas Reigo IZ 412 36:06,0 SU koht 7 Raivo Poom Kadri Vahur Lada Samara 36:36,8 Põlva rahvaralli 1 Argo Kuutok Krister Aasa AZLK 2140 13:06,0 2 Tarmo Kikkatalo Urmas Reigo IZ 412 13:15,7 3 Tarmo Remmet Tarvo Remmet AZLK 2140 13:23,1 SU koht 7 Imre Karu Kaido Ivaste Lada Samara 13:54,7 Haapsalu rahvaralli 1 Marko Kukushkin Elimar Kibus IZ 412 24:54,0 2 Marko Eespakk Mart Bergmann AZLK 2140 25:16,3 3 Argo Kuutok Krister Aasa AZLK 2140 25:20,1 SU koht 7 Raigo Vilbiks Hannu Loik Lada Samara 26:24,2 Saaremaa rahvaralli 1 Harri Jõgisalu Gerli Raspel VAZ 2108 20.55,4 2 Ott Nootre Kristo Paumets AZLK 2140-117 21.00,0 3 Marko Eespakk Mart Bergmann IZ 412 21.06,5 Tervitades Imre |
|
|
Postitatud: 7.02.2010 00:43:12 Neeme...asi liigub sinnapoole, et uued juhatuse liikmed saavad registrisse kantud...asi selles, et on erinevate probleemidega tegemist tulnud ja ka raske kõiki osapooli korraga kokku saada...lähiajal saab kõik korda! Kalle...peaks tõesti hakkama vist salvestama neid vestlusi, sest tundub, et meil kehva mälu. m6mm...siiani on ka rehvid võrdsed olnud, kuid sellest aastast ei sõida mossed enam kruusakate ja slickidega. Igatahes sai asi sedasi, et edaspidi ei kuulu need võistlused mosseliiga punktiarvestustesse, kus ei ole eraldi ML klassi. SU klass võib olla ja kindlasti tooks see võistlejaid juurde, kuid ML klassi kaotada ei tohi!!! |
|
|
Postitatud: 9.02.2010 09:01:05 Ajendas sõna võtma antud teema. Siin kõneldakse alatoonil nagu kavatsetaks keelustatada ML klass Eestis toimuvail rahvaspordi võistlustel. Seda küll kusagilt dokumentidest välja ei loe. ML klass on jätkuvalt ametlikus rahvasprindi KV sarjas, samuti Eesti Autospordi Liidu poolt kureeritavas rahvaralli KV sarjas täpselt nii, nagu seni. Pealegi puudutab SU klass ainult kahe alternatiivsarja võistlusi. ML klassi asemel antakse kahes alternatiivses rahvasprindi karikasarjas punkte SU ühises arvestuses, kus koos nii Moskvitšid, Žigulid, Zaparožetsid kui ka Volgad. Sellega kopeeritakse osaliselt aastakümneid tagasi valitsenud klassistruktuuri, soodustades ka muud tüüpi NL päritolu autodega rajale tulemist. ML KV sarjad on läbi aastate kenasti toiminud, kuid peale mõne üksiku VAZ-tüüpi sõiduvahendi rahvarallidel ja -sprintidel tagarattaveolisi NL päritolu autosid osalenud ei ole, kuna puudub väljund. Lada-meeste poolt ei ole kordagi kuulda olnud küsimust, et miks ei ole eraldi klassi - mitte ainsamatki mitte üheski sarjas. Superkrossis ja külakrossidel on küll võimalus VAZ-tüüpi autoga võidu sõita, kuid see ei ole rahvasport moel, millisena EAL seda määratleb. Ja näiteks ohutuspuuri ja laienditega VAZ on rahvaspordis keelatud, kuigi ERK ehk rallikrossi komitee annaks rohelise tule selliste autode lisamiseks eraldi klassina ka rahvasprintidele. Rahvaspordikomitee ei taha sellest jällegi midagi teada... Nurin kahe sarja organisaatorite aadressil SU klassi ellukutsumise üle näib kohatu. Utreerides võiks öelda, et kui keegi otsustab aluse panna Kükametsas elavatele kodanikele mõeldud karikasarjale, kus punkte saavad vaid roheliste esiveoliste autodega sõitvad talunikud, tuleks teda kohemaid materdada selle eest, et ML klass puudub? Samas 2004. aastal korraldati heal tasemel spetsiaalne Mosseralli, kus võistlesid ainult Moskvichid ning teiste klasside võistlejad ei teinud etteheiteid, et neid rajale ei lasta. Veidike sallivust, mõistmist ja arusaamist võiks kodanikel olla ka tänapäeval. Ei peaks olema leppimatu asjaoluga, et SU klass loob võimaluse seni võistlustel mitteosalenud NL tehnikahuvilisel end vähemalt proovile panna. Pealegi, ajal, mil muudel NL päritolu autodel sõitvate huviliste massilist invasiooni ette näha ei ole. Näitena võib tuua äsjase Kõpu rahvaralli, kus tagaveolistest NL toodetud autodest olid stardis vaid Moskvichid. Kahtlemata väärib siinkohal kiitust ML järjekindel Moskvich-tüüpi autode propageerimine, tänu millele on jätkuvalt ala juures huvilisi just seda marki autodega. Tavalise autospordihuvilisena tahaksin aga küsida, milleks peab ühes väikeses riigis olema Moskvich Liiga klass koguni seitsmes sarjas? On see ju nagunii toimivana 5 sarjas: ML KV sprindis, ML KV rahvarallis, ML KV suures karikas, ML klass rahvaralli KV sarjas, ML klass EAL rahvasprindi KV sarjas. Lisaks on ML klass olnud ja kindlasti saab olema eraldi mitmetel sarjavälistel võistlustel. Tõe huvides olgu muidugi märgitud, et ML klass siiski puudub veel paljudelt jääradadelt, külasprintidelt ja muudeltki võistlusaladelt. Arvestades ML sõitjate nurinat ja võistluskalendri tihedust, jääb tahtmatult mulje, et ML võistlejaskond on materiaalselt kõige paremal järjel olev seltskond Eesti rahvaspordimaastikul, kes soovib ning peab saama osaleda maksimaalselt paljudes sarjades kõigil rahvaspordivõistlustel. Kusjuures SU klass kaugeltki ei välista võimalust võidukarikaga koju minna ka võistlustelt, kus Moskvitšidele eraldi klassi korraldajad ette näinud ei ole. Aga kui teil juhtub Moskvitši asemel olema tagarattaveoline Žiguli, siis mitmes rahvaspordisarjas teil on võimalik etapil võita karikas, rääkimata lootusest hooaja kokkuvõttes kolme hulka pääseda? Eraldi arvestusklass tegelikult puudub ju neile senimaani, kuid nüüd on sellise auto omanikele vähemalt uks praokile tehtud, võimaldades kahes alternatiivses karikasarjas enam-vähem võrdses konkurentsis sõita. Võite seniste võistluste tulemusi vaadates ise selgusele jõuda, kui paljudel kordadel on saadud võimsamate ja tänapäevasemate Hondade, BMW-de ja Volkswagenite vastu NL tehnikaga. Siinkohal ei saa märkimata jätta, et aastaid tagasi jäeti isegi Škodadega NL toodetud autodel sõitnud mehed selja taha. Näiteid pole vaja kaugelt otsida, kuna selliseid tegusid on tehtud ka Eestimaa pinnal, meenutagem kasvõi 1986. aasta Sojuz rallit, kus võidutsesid tšehhid Jiri Urban ja Jiri Klima. Tõsi, rahvasporti eheda rallispordiga üheselt kõrvutada ei saa, aga omal ajal olid siiski mitmelpool võrdses konkurentsis nii Moskvitšid kui ka Žigulid. Näiteks veel 70ndate teises pooles ja 80ndate algul sõideti Eesti meistritiitli nimel sportrallidel ühes klassis autodel VAZ 2106 ja M-412. Rahvarallidel A-klassis olid koos Žigulid ja M-412. Samal ajal M-408 oli koondklassis ZAZ-idega. Masinaklasside arvestus on erinevatel autospordialadel kahtlemata läbi aastate muutunud. Näiteks 1979. aastal olid eraldi II grupis spetsiaalautod. 2. klassis aga koos VAZ 2103, VAZ 2106 ning Moskvitšid. Siinkohal teeksin kahe automargi kohta väikese võrdluse ühe sportralli baasil läbi aastate umbes samast ajajärgust. Autorallil "Vene Talv 1975" a esikolmik Girdauskas - Rožukas (VAZ 1500), Brundza - Borodin (IZ 1500), Kozõrtsikov - Kozõrtsikov (VAZ 1300); 1976 a Bolsihh - Bolsihh (M 1500), Jelizarov - Grigorjev (VAZ 1500), Girdauskas - Baskjavitsus (VAZ 1500); 1977 Bolsihh - Bolsihh (M 1500), Antropov - Kukajakin (IZ 1500), Kozõrtsikov - Varenko (IZ 1500); 1978 Antropov - Kukajakin (IZ 1500), Ohu - Diener (Vihur Lada), Goltsov - Stin (IZ 1500). Loetelu võib pikalt jätkata ühe sõidu najal ka madalamaid kohti võrreldes, aga näiteks järgmisel aastal Goltsov - Stin IZ 1500ga võitjad, Õunpuu - Timusk Vihur Ladaga neljandad. 1980 taas Goltsov - Stin esimesed oma M-412ga, 2. Bolsihh - Bolsihh (VAZ 21011), 3. Blahna - Bchovanek (Škoda 130RS), 4. Moskovskihh - Kazimirov (VAZ 21011), 5. Antropov - Samikov (IZ 412), 6. Õunpuu - Timusk (VAZ 21011), 7. Tammeka - Kulgevee (VAZ 21011) jne. Kui tekkis mõte, et on spetsiaalselt välja otsitud võistlus, kus ainult "vanad" Zigulid, siis näiteks 1982. a tõepoolest Õunpuu - Timusk VAZ 2105 võitsid talvise ralli, aga Goltsov - Stin Mossel olid ikkagi teised ning Raide - Valdek (VAZ 2105) seevastu alles neljandad. Nii "suured" Žigulid kui ka Moskvitšid on tihti erinevates sarjades koos olnud, Volgad tõsi küll neist eraldi, nt kuni 2400 ccm klassis. Aga kui palju on tänapäeval Eestis Volgaga EAL registreeritud rahvaspordiüritustel osalejaid üldse? Neid saab kätetu meeski oma sõrmedel kokku lugeda... Ja "väikeste" klass oli ka vaid kuni 1300 ccm mootoriga Žigulitele, kuhu arvestusse eksis ka mõni ZAZ. Volgat üldse rahvaspordis võistlemas oli näha viimati 2006. aasta Koeru rahvarallil... Siin foorumis avaldati arvamust, et nüüd hakkavad VAZ-i mehed oma tänavasõiduautodele Weber karburaatoreid ja muid "spetsiaalautode" juppe külge keerama. Ei hakata. Sest seda ei luba ainüksi 2010. a kehtivad rahvaralli ja rahvasprindi autodele kehtestatud tehnilised tingimused, mille punkt 2.1.8 ütleb, et sisselaskesüsteem peab olema algne ja automudelile tootja poolt ette nähtud ning et sisselaskesüsteemi osad on kõik auto mootorisse õhuvoolu vahendavad või reguleerivad komponendid. Kahtlemata on arusaamine asjadest inimestel äärmiselt erinev, kuid minu hinnangul võib SU klass moel, nagu see on 2010. aastal kahes sprindisarjas, tuua uusi/vanu huvilisi ala juurde ja loodetavasti ole selle algatusega lootusetult hiljaks jäädud... See kiri on nüüd Teile kallid foorumi külastajad ja SU-klassi teemal arutajad(saatis kõrvalt seisja ja seda jutujada jälgija). |
|
|
Postitatud: 9.02.2010 09:11:29 Kalle...minupärast tee oma võistlusi Su klassiga või vaid tagaveoliste võistlusena ja ma ei nurise...nagu nägid pühapäeval. Kui aga võistlus on arvestatud ML karikasarja võistluseks, siis peab sel võistlusel olema eraldi ML klass!!! Nii lihtne see ongi. |
|
|
Postitatud: 9.02.2010 09:13:09 Eelnev jutt saadeti mulle kuna kõrvalseisja on ka rohkem pädev kui siin paanikat korraldavad isikud. |
|
|
Postitatud: 9.02.2010 09:25:42 Selge, kuid ei oska öelda kui pädev ta on, kuna ei tea teda ilma nimeta ![]() |
|
|
Postitatud: 9.02.2010 09:49:22 Jah jutt on tore pikk ja sisukas... Eelnevatel aastatel võis isegi ette kujutada, et mossed on teiste SU klassis sõitvate masinateka võrdne või isegi parem. Kuid nüüd kus meil on rehvipiirangud ka veel ... peale kõike muu, siis on see jutt nagu natuke kohatu ...võrtsuse printsiibist. Miks ei ole tehtud siksi liigat ... see on vast ikka sellepärast, et sikse on ju sada ja seitse sorti, erinevaid varjante nii mootorite, kere kui ka vedavate sildade poolest. Samuti on olnud siks üks tuunitumaid rallimasinaid ENSV ja CCCP aegadest ja niinimetatud järelaidatud või siis ralli otstarbeks saadavaid juppe, on väga lihtne saada ja külge kruvida. Siit teine põhjus .... nende vastavust tehnilistele tingimustele on väga raske kontrollida .... praktiliselt võimatu, sest väliselt ja kõrvajärgi võib teate mida hinnata. Minu arusaam võistlustest selle korraldamisest jne. on olnud selline. Korraldaja on huvitatud selles, et tema võistlus oleks just mitmetes võistluskalendrites sees, sest see toob ju võistlejaid juurde erinevates masinaklassides(see ka raha). Pole küll kuulnud kedagi kaebamas, et ära seda võistlust küll sellesse sarja pane .... ma ei taha, et võistlejaid nii palju tuleks. Kalle küsimus sulle?? ja vasta ausalt. Miks sõitsid eelmine aasta standardrehviga?? Kas sellepärast, et mitte saada paremaid kohtasid (kuna spets rehvide vastu on see väga väga keeruline) või sellepärast, et igakord kui läksid võistlema, oli reaalne võimalus võita standardkarikas ja aastalõpus ja mõni karikas standardklassi kokkuvõttes? |
|
|
Postitatud: 9.02.2010 12:23:17 Iga uus klass on muidugi tervitatav aga pregust mosset ära risustada on tõesti mõtetu ja ilmselt Kalle saab ka juba sellest aru aga jonn jääb. Olgu see SU või EU aga las võistlevad omaette klassis. On ju siililegi selge, et ei tule standard sapikaga või siis volgaga keegi võistlema vaz ide vastu, kui just pulli pärast ei taha osavõtu raha eest oma masinat näidata. Tehke klassid eraldi ja kui eelregatuid on klassis vähem, kui näiteks 10tk(seda otsustab korraldaja) siis auhinnaks ainult diplom ja käepigistus ja arvan, et sellega oleks asi lõppenud. |
|
|
Postitatud: 9.02.2010 12:31:38 Argo vastan sulle,kuna kruusakad olid suhteliselt läbi ja olid juba seal piiripeal et ei tohi nendega võistelda,ühed slikid on veel normaalsed,siis tekkis variant mis oli kõigil olemas,võimalik proovida prooviaastal standartrehvi ja nagu tulemustest nägid,kui oli hea päev ei olnud teil spetsrehviga niipalju edu.See oli ka pessimistidele tõestamiseks et HANKOOK on õige valik,või vaidled sa mulle vastu et ei olnud minul kui juhatuse liikmel õigus hajutada kahtlejate kahtlusi.Nüüd siin esimesel etapil Holmis juba üks (SUURMEISTER) vingus et sitad rehvid aga möödund aasta meie sõidud Nursiga näitasid et pole nad nii sitad midagi,kui saad rõhu paika kõik okey.Eelmise aasta meie testi tulemused olid tõestamaks rehvi õigsust ja saime ka premeeritud selle eest,vaata kui palju jäi spetsrehviga sõitjaid seljataha võistlustel ja aasta kokkuvõttes.Oleks teinud nii,et vot sellest aastast sõidame standartrehviga ei mingit proovi siis seda pasalasu ei jõuaks foorum vastu võtta juba eelmine aasta vinguti (kui mäletad),aga nüüd on uus teema ja uued tuuled.Mis ma sinna teha sain et need karikad mulle suuremalt jaolt tulid,oleks pidand igal võistlusel raadoisidet kasutama või,et keegi ütleks Kalle sa oled standardi esimene võtta hoogu maha,kisub ka natsa naljaks ära või mis. |
| << . 1 . 2 . 3 . >> |
|
Lehekülje laadimiseks kulus: 0.018 sekundit Powered by miniBB © 2001-2007 |